06 Ιούν 2025 Ψηφιακό Πελατολόγιο
Ψηφιακό Πελατολόγιο
Σύμφωνα με την Α. 1057 /10-04-2025 ξεκινάει από 1/7/2025 η υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου.
Τι είναι το Ψηφιακό Πελατολόγιο
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη σύγχρονη, ψηφιακή εκδοχή των πρόσθετων βιβλίων που τηρούνταν στο παρελθόν από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Μέχρι το 2012, επιχειρήσεις όπως γιατροί, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων ήταν υποχρεωμένες να τηρούν χειρόγραφα βιβλία καταγραφής πελατών.
Στο ψηφιακό πελατολόγιο οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους, τα στοιχεία της κάθε απόδειξης. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα myDATA να βλέπει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.
Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
Αυτοματοποιημένη Διαχείριση Πελατών: Δυνατότητα αποστολής, λήψης, ενημέρωσης ή και ακύρωσης εγγραφών πελατών από τος επιχειρήσεις για αποτελεσματική διαχείριση των πληροφοριών των πελατών τους
Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία: Η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την υποβολή δεδομένων πελατών.
Άμεση Φορολογική Διασταύρωση: Oι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και άμεση εικόνα για την κίνηση των πελατών ενός επαγγελματία και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα με τα στοιχεία για τις εισπράξεις που εμφανίζει ο φορολογούμενος στα ηλεκτρονικά βιβλία στο MyData της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που υπάρχουν απoκλίσεις, αυτό αποτελεί το «καμπανάκι» προς την ΑΑΔΕ ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να μπει στη λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να γίνει, σε πρώτη φάση, επιτόπιος έλεγχος και στην συνέχεια, μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου, να εκτιμηθεί αν η επιχείρηση θα βγει σε έλεγχο.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Στην 1η φάση από 1/7/2025 όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της Α.1057, εντάσσονται υποχρεωτικά:
“Οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), που δραστηριοποιούνται στους κλάδους συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων, φανοποιείων, τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα, χώρων στάθμευσης, πλυντηρίων και επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων σύμφωνα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας του Παραρτήματος της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής και ανεξάρτητα αν αυτοί αντιστοιχούν σε κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητά τους, υποχρεούνται να τηρούν Ψηφιακό Πελατολόγιο.”
Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν στην εφαρμογή, ανάλογα με τον κλάδο τους:
Συνεργεία Οχημάτων: Αριθμός κυκλοφορίας, Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής, εργοστάσιο οχήματος, κατηγορία οχήματος, είδος επισκευής.Κατά την έξοδο του αυτοκινήτου θα πρέπει να καταγράφεται, από μία λίστα που υπάρχει στο πρόγραμμα τι εργασία έχει γίνει επί του οχήματος, δηλαδή αν το όχημα μπήκε για απλό Έλεγχος/Εκτίμηση ζημιάς ή έγιναν σε αυτό εργασίες που είναι εγγεγραμμένες στο τιμοκατάλογο ή κατόπιν συμφωνίας , ενέργεια που πρέπει να συνοδεύεται και από το σχετικό παραστατικό. Καταγραφή πρέπει αν γίνει και στην δωρεάν υπηρεσία (π.χ. οχήματα μέσα στην εγγύηση)
Εταιρείες Ενοικίασης Οχημάτων: Αριθμός κυκλοφορίας, Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής, σκοπός κίνησης, Κατηγορία Οχήματος, Εργοστάσιο Οχήματος, Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, Ιδιόχρηση, Δωρεάν Υπηρεσία, Λοιπά), Περιγραφή Σκοπού Διακίνησης, Διαφορετικός Τόπος Παραλαβής Οχήματος, Τόπος Παραλαβής.Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η καταγραφή θα γίνεται με την έξοδο του οχήματος, σε αντίθεση με τις λοιπές περιπτώσεις χρήσης του ψηφιακού πελατολογίου, που καταγράφουν το όχημα κατά την είσοδο του στην επιχείρηση
Χώροι Στάθμευσης και Πλυντήρια: Αριθμός κυκλοφορίας, ημερομηνία και ώρα εισόδου, υπηρεσία που παρέχεται. Κατά την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας επιλέγεται ένα από τα ακόλουθα δεδομένα από την αναπτυσσόμενη λίστα:
α) Υπηρεσία βάσει τιμοκαταλόγου
β) Υπηρεσία κατόπιν συμφωνίας
γ) Δωρεάν υπηρεσία
δ) Λοιπά
Στην περίπτωση ενοικίασης χώρου στάθμευσης με διαρκή μίσθωση καταχωρούνται στην ενότητα «Διαρκής Παροχή Υπηρεσίας» για το εν λόγω όχημα, τα πεδία:
α) Ημερομηνία έναρξης παρεχόμενης υπηρεσίας
β) Ημερομηνία λήξης παρεχόμενης υπηρεσίας
Σε κάθε περίπτωση παρακαλώ συμβουλευτείτε τον λογιστή σας για τα παραπάνω, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τέτοια θέματα, για να σας συμβουλέψει σωστά και να σας δώσει σχετικές οδηγίες.
Τι λύσεις υπάρχουν

Όλες οι εμπορικές εφαρμογές του ομίλου SoftOne (Soft1 & Prosvasis GO, κλπ) καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις της ΑΑΔΕ και διαθέτουν το νέο module Ψηφιακό Πελατολόγιο στις υφιστάμενες εφαρμογές τους αλλά και νέα mobile εφαρμογή.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε τη χρήση ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, τόσο για την έκδοση των παραστατικών σας (Απόδείξεων & Τιμολογιων) όσο και για το Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Εφόσον η επιχείρησή σας υποχρεούται από 1/7/2025 στην έκδοση Ψηφιακών Παραστατικών Διακίνησης, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να προγραμματίσουμε ραντεβού