Από 1/9/2021 σταδιακά διαβίβαση myDATA & διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Από 1/9/2021 σταδιακά διαβίβαση myDATA & διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

28-6-2021

Δελτίο Τύπου Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ

Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2021, ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στα myDATA & η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Με σημερινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ορίζεται η σταδιακή υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myDATA και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Συγκεκριμένα:

1. Διαβίβαση παραστατικών εσόδων στην πλατφόρμα myDATA

–    Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:
•    Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 €.
•    Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 €.

–    Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις από 1/1/21 και μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

2. Διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ

Σταδιακά, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:
–    να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
–    να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,
–    να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ διαμορφώνονται ως εξής:

–    Από 1.9.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

•    βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και

•    το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 €.

–    Από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

•    βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
•    το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 €.

–   Από 1.11.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τι πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση

Για τις επιχείρησης που έχουν ήδη κάποιο πρόγραμμα που υποστηρίζει τις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων της ΑΑΔΕ, η πρόταση μας είναι να στέλνουν κανονικά τα δεδομένα από 1/1/21 είτε online, είτε στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας. Στέλνοντας τα δεδομένα, θα μπορούν να εντοπίσουν τυχόν λάθη και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία.

Για τις επιχειρήσεις ή τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα ή το πρόγραμμα τους δεν υποστηρίζει τα myData,  συνιστάται η άμεση αγορά ή συνδρομή νέου προγράμματος. Καθώς όλα τα παραστατικά που θα εκδώσει κάθε επιχείρηση από 1/1/21 μέχρι 30/9/21 θα πρέπει να ανέβουν έστω και αργότερα στα myData, είναι πιο εύκολο να γίνει από την αρχή σωστά, παρά μετά από 9 μήνες.

Επικοινωνήστε με τη New Software  για περισσότερες πληροφορίες.