myDATA – Ηλεκτρονικά Βιβλία Α.Α.Δ.Ε.

myDATA – Ηλεκτρονικά Βιβλία Α.Α.Δ.Ε.

Ανακοινώθηκε η πλατφόρμα

των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ
Χρειάζεστε πρόγραμμα για τα myData ? 

Δείτε εδώ το Prosvasis GO με 4 επιλογές για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Δείτε εδώ το Softone Express για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

myDATAδηλαδή my Digital Accounting and Tax ApplicationΕίναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.


Πιλοτική λειτουργία το Φθινόπωρο του 2019 και από το 2020 υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρείται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της. Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρούντα αυτόματα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές θα καταχωρούνται online στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet.

Έτσι, θα καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και στη συνέχεια οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο Τaxisnet.

Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στη φοροδιαφυγή, αλλά και στα εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά. Αυτό θα φανεί στην πράξη το 2020, όταν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι υποχρεωτικά για όλους.

Στα νέα ηλεκτρονικά βιβλία  θα παρακολουθείται:

  • το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ)
  • και θα απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων

Αφορά όλες τις Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ και σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.

Η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει δύο Βιβλία:

  1.  Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους
  2. Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση

 

Αλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις και στα λογιστικά γραφεία.

Τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την 1/8/2019 σίγουρα από Σεπτέμβριο θα επηρεάσουν σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και θα αλλάξουν και τον τρόπο λειτουργίας των λογιστικών γραφείων.

  • Μηχανογράφηση για όλους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου μηχανογράφηση και εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά. Σίγουρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη εργασία η χειρόγραφη ενημέρωση του myDATA από τα λογιστικά γραφεία. Θα χρειάζεται χρόνος και χρήμα και θα έχει μεγάλη πιθανότητα για λάθη σε καταχωρήσεις. Μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων θα πρέπει άμεσα να αποκτήσει κάποιο αξιόπιστο Εμπορικό/Λογιστικό πρόγραμμα.
  • Αλλαγή προγράμματος για πολλούς. Εκτιμάται ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων που λειτουργούν τις παλιές γνωστές DOS εφαρμογές. Αν προσθέσουμε και τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πρόγραμμα που δεν αναβαθμίζεται, δεν υποστηρίζεται, τότε πιθανόν να μιλάμε για περίπου 40.000 με 50.000 επιχειρήσεις που θα πρέπει σταδιακά να εγκαταστήσουν, να εκπαιδευτούν και να λειτουργήσουν νέο πρόγραμμα.
  • Αναβάθμιση σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα. Τέλος όσες επιχειρήσεις έχουν κάποιο σύγχρονο λογισμικό, θα αναμένουν τις αναβαθμίσεις του προγράμματος τους, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του νόμου και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν.
Χρειάζεστε πρόγραμμα για τα myData ? 

Δείτε εδώ το Prosvasis GO με 4 επιλογές για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Δείτε εδώ το Softone Express για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις